2012. január 7., szombat

Rimini - Ponte di Tiberio

A Tiberius-híd időszámításunk első évtizedeiben épült, a Marecchia folyó oldalágán ível át. Kétezer éves kora ellenére ma is tökéletes állapotban van, rendeltetésének napjainkban is megfelel, járművek is áthaladhatnak rajta. Egyike a legjobb állapotban megmaradt római hidaknak.

Ponte di Tiberio Riminiben  CC:zioWoody

Augustus császár idején kezdték építeni, de csak Tiberius császár idején fejeződött be. A hídszerkezet öt ívből áll, ezek nagysága a középpont felé egyre nagyobb. A híd teljes egészében isztriai márványból épült. Teljes hossza 62 méter, szélessége 8,5 méter, a rajta futó út szélessége közel 5 méter. Nagyon stabil és letisztult a híd szerkezete, tökéletes mérnöki munka, valószínűleg ezért is állta ilyen jól az évezredek viharait. Csupán egyszer sérült meg egy hatalmas árvízben a XI. században.

Ördög hídnak is hívják, mivel egy régi legenda szerint az építése során többször is összeomlott, ezért Tiberius az ördöghöz fordult segítségért. Az ördög segített is neki, cserébe annak a lelkét kérte, aki először áthalad a hídon. Az ördög segítségével a híd egyetlen éjszaka alatt felépült. Tiberius megbánta az ördöggel kötött üzletet, ezért a hivatalos megnyitón először egy kutyát kergetett át a hídon. Az ördög, aki a híd másik oldalán várta az áldozatát szörnyű haragra gerjedt és úgy döntött, hogy lerombolja amit épített. Többször is a hídba rúgott, de mivel ő maga lerombolhatatlanra építette, nem sikerült elpusztítania.

Patájának nyomai most is láthatóak a hídon.

A második világháborúban a visszavonuló német csapatok a folyó összes hídjával együtt a Tiberius hidat is megpróbálták felrobbantani, ez azonban többszöri kísérlet ellenére sem sikerült. Úgy látszik az ördög tényleg jó munkát végzett.


Nagyobb térképre váltás

Szállásajánlatok Riminiben: Rimini Szállás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése