2011. október 3., hétfő

Rimini látnivalók

Rimini óvárosának központja a Piazza Tre Martiri, ahol a római korban a fórum volt. Kőbefaragott felirat emlékeztet arra, hogy Július Caesar itt tartotta híres beszédét katonáihoz, melyben Róma ellen vezette őket . Itt hangzott el a mindenki által ismert latin mondás: Alea iacta est – A kocka el van vetve.
A teret nagyjából észak—déli irányban szeli keresztül a Corso d'Augusto, melynek két végén Rimini legjelentősebb római kori emlékei.

Rinini nagyobb térképen való megjelenítése - Klikk a jelzésekre

Tempio Malatestiano. A város főtemplomát, a XIII. századi, gótikus San Francescót a XV. században Sigismondo Malatesta építtette át a kor egyik leghíresebb építészével, Leon Battista Albertivel. Ide temettette  harmadik feleségét, Isottát. A máig befejezetlen homlokzat három íve Augustus császár diadalkapujának mintájára készült. A homlokzat oldalán  még látszódnak a korábbi gótikus templom ablakai. A templom külső és belső falain egyaránt sűrűn találkozunk a Sigismondo és Isotta név egybefonódó kezdőbetűivel, valamint a Malatesták ősi jelképeivel, a rózsával, mely a szeretetet, és az elefánttal, mely a függetlenséget szimbolizálja.
Ponte di Tiberio  Az időszámításunk első évtizedeiben épült ötívű kőhíd a Marecchia folyó egyik ágát szeli át. Ma is használható a közlekedésre, esztétikus, kiváló építészeti alkotás.
 Augustus császár diadalíve (Arco di Augusto). A hatalmas egyívű diadalkaput i. e. 27-ben emelték a császár tiszteletére, fehér mészkőből. Két szélén korinthoszi oszlopok keretezik, fölül róma isteneinek fejszobrai díszítik. A középkorban beépült a város erődrendszerébe, ekkor építették hozzá kétoldalt a téglafalakat, és képezték ki a tetejét lőrésekkel bástyaszerűvé.
Piazza Cavur a  város legszebb, leghangulatosabb tere. Közepén áll V. Pius Pápa XVII. századi szobra és egy gazdagon faragott szökőkút a XVI. század elejéről. A tér egyik oldalát három középkori, középület alkotja. Palazzo Comunale (XVI. század), a Palazzo dell'Arengo (XIII. század) és a Palazzo del Podestá (XIV. század) monumentális együttese. Itt van ötszáz éve, ahogy ma is a városi tanácsnak és közigazgatásnak székháza és központja.
Castello Sigismondo. A Malatesták ősi várát a XV. században átépítették és azóta is többször felújították. Jelenleg kiállításokat tartanak itt, régebben börtönkén, helyőrségként működött. Különösen szép a címerekkel díszített kapuja. Ebben a palotában játszódott le Francesca da Rimini és sógora Malatesta között a híres, tragikus végű szerelem, melyről Dante írt le a Pokol ötödik énekében.

Malatestiano templom 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése